V rámci protipovodňových opatrení dostalo prácu viac ako 300 ľudí

21.12.2011 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 20. decembra (TASR) – Na Slovensku sa v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR pre rok 2011 zrealizovalo celkom 190 projektov protipovodňovej prevencie. Vodozádržné prvky, ktoré boli vybudované v katastroch jednotlivých obcí, zadržia viac ako šesť miliónov metrov kubických dažďovej vody v ekosystémoch lesnej i poľnohospodárskej krajiny. Do projektu sa zapojilo aj desať obcí z okresu Stará Ľubovňa a ich starostovia ho hodnotia veľmi pozitívne.
“Oceniť treba, že pri realizácii projektov našlo v okrese prácu viac ako 300 ľudí z radov dlhodobo nezamestnaných hlavne z marginalizovaných rómskych komunít,” konštatovala prednostka Obvodného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni Zita Pleštinská. Do obcí Forbasy, Hniezdne, Hraničné, Hromoš, Ľubotín, Jakubany, Kyjov, Nová Ľubovňa, Orlov a Sulín tak vďaka tomuto projektu putovalo takmer 900.000 eur na protipovodňové práce.
“V 1. realizačnom projekte sa zapojilo 94 ľudí a z Európskeho sociálneho fondu bolo vyčlenených viac ako 280.000 eur, v 2. realizačnom projekte, kde sa zapojilo 207 ľudí, to činilo takmer 600.000 eur,” konkretizovala Pleštinská. Sekundárne bolo do projektov zapojených ďalších cca 220 pracovníkov cez firmy, ktoré opatrenia realizovali.
Na jednotlivé projekty revitalizácie a prevencie pred povodňami získali tieto obce spolu 2,4 milióna eur. Vďaka týmto prostriedkom bolo vybudovaných viac ako 3500 vodozádržných prvkov, ktoré dokážu v krajine zadržať cez pol milióna metrov kubických vody. “Na Slovensku platí všeobecne, že Rómovia nechcú pracovať. Skúsenosti nášho vodného majstra v Jakubanoch sú však opačné. Obyvatelia osady oceňujú, že príležitosť revitalizovať krajinu dostali hlavne dlhodobo nezamestnaní z rómskej komunity,” konštatoval starosta obce Jakubany Jozef Dufala.
Prednostka OÚ v Starej Ľubovni zhodnotila, že realizácia protipovodňových opatrení prostredníctvom dlhodobo nezamestnaných je finančne úsporná a časovo efektívna. “Nie je to len o možnosti dať v obciach akúkoľvek prácu dlhodobo nezamestnaným, je to aj o revitalizácii krajiny, ochrane pred povodňami a podľa výpovedí ľudí je to aj príležitosť a šanca nebyť dlhodobo na pokraji záujmu spoločnosti,” uzavrela Pleštinská. Druhá časť projektu vyvrcholí v marci budúceho roku a je doň momentálne zapojených 22 zo 44 obcí okresu.
 

Vyberte región